Netikett

18 03 2010

Netikett on justkui võrgu etikett. Täpsemalt öeldes siis see, kuidas on internetis kohane käituda, ilma ennast alandamata. Elektroonne keskkond erineb tavalisest ühiskonnast oluliselt, kuid ka siin kehtivad omad reeglid, mida tuleks järgida.

Mõningad olulisemad reeglid, mida oleks otstarbekas järgida: Esmalt peaks veebikeskkonnas käituma viisakalt ning olema teiste vastu lugupidav. Selle koha pealt ei erine internetiruum tavalisest ühiskonnast. Teiseks, peaks iga oma kirjutise lõppu lisama täisnime ja elektronposti aadressi, andmaks teistele teada, kellega on tegemist. Samuti on oluline autorikaitse seaduse järgimine ning kasutatud materjalidele viitamine, mitte esitama neid enda looduna. Kasutada tohiks vaid neid arvuteid, kuhu pääsemine on legaalne, vastasel juhul on tegemist muukimisega. Ka reaalses maailmas ei soovi keegi, et tema vara jasutatakse omaniku teadmata. Ebaviisakas on võrgus kirjutada suurte tähtedega, ehk Caps Locki kasutades, selline käitumine võrduks tavaelus karjumisega. Siin nimetatud reeglid on vaid mõningad ning mitte ammendavad näited, sellest, kuidas veebikeskkonnas käituda. Sarnaselt reaalühiskonnale on ka internetis mitmed reeglid ja seadused kirjutamata ning neid järgitakse loomulikust inteligentsist, mitte reaalsest sunnist. Käsitledes antud teemat natuke detailsemalt, võiks vaadelda näiteks E-kirja saatmise reegleid. Näiteks Tartu Ülikooli koduleheküljel on pikalt ja laialt seletatud netiketi reegleid E-kirja saatmise puhul. Toon välja mõned enda jaoks olulisemad: Mitte kasutada slängi, mitte tsiteerida pikki ridu, vältida ahelkirjade saatmist, sobiv ei ole kirjas olla ka irooniline, hea oleks kiri saata tekstina, õigekiri jne jne.  Veebileht www.pm.ee annab nõu, kuidas järgida kirja turvalisust. Näiteks ei ole soovitav kirja teel levitada panga konto numbreid või pin koode või salasõnu. Edastades kirjaga dokumente võiks kirja sisus anda teada nende sisust, et vältida ebavajaliku ja ohtliku materjali avamist. Ka annab see veeblileht teadmisi ahelkirjade ja rämpsposti kohta.Rämpsposti, enamasti reklaamilise sisuga teadete saatmist ei peeta heaks tavaks ning selline käitumine rikub jämedalt netiketi reegleid. Välja võiks siinkohal tuua veel Emotkonide kasutamist. Ehki ametlikus kirjas ei peeta seda heaks tavaks, võib neid julgelt kasutada igapäevases kirjavahetuses tuttava inimesega, et edastada vahetuid emotsioone, nii muutub üksteisest arusaamine lihtsamaks. Kuid nendega liialdamine ning ebasobivates kohtades kasutamine ei vasta hea tava reeglitele.

Antud teema kokkuvõtteks võiks esitada mõttetera, mis pärineb samuti veeblilehelt www.pm.ee “Tihti tundub, et paljud tegutsevad internetis silmad ja kõrvad kinni ning suu lahti, solvates ja häirides teisi inimesi. Jumal andis inimesele kaks kõrva ja kaks silma ning vaid ühe suu, et meelde tuletada, kuidas peaks käituma. Kuid ta andis ka kümme sõrme ja siin me nüüd siis oleme…”

Kirjandus mis oli abiks antud essee valmimisel.( sealt leiab ka täpsema kirjelduse netiketi reeglite kohta)

http://www.ut.ee/300691 Kuvatud 18.03.2010

http://www.eau.ee/~mhovi/arvut/NETIKET.htm Kuvatud 18.03.2010

http://www.pm.ee/netikett/email.html Kuvatud 18.03.2010


Toimingud

Information

Üks vastus

18 03 2010
mirjamk

Väga ilus lühike ülevaade, mis andis kiire kokkuvõtva pildi netiketist. Soovitaksin seda ka teistele, kes veel netiketist midagi kuulnud pole, lugeda, sest siin on just olulisem hästi välja toodud ning neid, keda huvitab teema põhjalikumalt, saavad sellesse ise süübida, sest vajalikud viited on kenasti välja toodud. 🙂

Lisa kommentaar